Par Krāslavas parka nākotni domājot
(28.04.16)

 Krāslavieši noteikti jau ir pamanījuši, ka šopavasar Krāslavas parkā ir demontētas vecās, padomju laikā uzbūvētās centrālās kāpnes, kuru grāfu Plāteru laikā nemaz tur nebija. Ir arī izgriezti koki, lai atjaunotu gandrīz 100 gadu nekoptās skatu perspektīvas uz Daugavas lokiem.

Šī gada aprīļa vidū Krāslavas novada domes vadība, Būvvaldes, pašvaldības aģentūras “LabiekārtošanaK”, Attīstības nodaļas pārstāvji un VKPAI reģionālās nodaļas inspektore tikās ar ainavu arhitekti Ilzi Māru Janeli, lai pārrunātu turpmākos darbus Krāslavas pils parka 2.kārtas rekonstrukcijas plānošanai.

Par parka centrālās daļas šī brīža stāvokli un vēsturiskajām detaļām komentē Ilze Māra Janelis, pieredzējusi ainavu arhitekte, grāmatas „Latvijas muižu dārzi un parki"un vairāku pētījumu autore: “Celiņa malā,tajā vietā, kur bija padomju laika kāpņu augša, Plāteru laikā noteikti bija skatu vieta – labas un stipras margas, bet uz leju zaļa lauce ar ziedošiem krūmiem malās. Tālumā pār Daugavu varēja redzēt Priedaines silu. Tilts pār Daugavu nav gluži tas skaistākais, uz ko skatīties, bet zālienu nogāzē ar kupliem krūmiem malās neviens neliedz atjaunot.

Vispār jau lieliski,ka no vēsturiskajā vietā atjaunotā pastaigu ceļa šobrīd redzams parka dīķis –derētu arī kāds sudrabvītols dīķa krastā, un ļoti labi, ka redzama Daugava, kas vakara saulē būs pārlaicīgi skaista.

Slikti, ka kāds ir pārcenties un ir “noskūti” visi krūmi un šķiet, arī visas kalnu kļavas, kuras Krāslavā ir liels retums. Lai arī pirms gadiem 30 viens otrs citādi cienījams cilvēks ir izteicies, ka parkā krūmi nedrīkstot būt, bet viņš laikam neatšķīra alkšņus, kas parkā ir nezāļu koki, no ceriņiem, no sausseržiem un citiem skaistiem krūmiem.

Viena vienīga bēdu ieleja ir ar kokiem nogāzē pie tā iesauktās dārznieka mājas. Rūpīgi skatoties,gandrīz neviens koks nav īsti labs un veselīgs. Vairāki pat bīstami, jo var nolūzt jebkurā brīdī. Vienīgais labums, ka tad, kad kokus nozāģēs, nogāzes augšmalā būs jāstāda daudz un lieli, un ziedoši krūmi, jo krūmi ļoti labi nostiprina gan malas, gan pašas nogāzes. Un tā kā tā ir rīta saules puse, tas visiem augiem labi patīk.”

Pašvaldības uzstādījums ir sakārtot ainavisko Krāslavas parku līdz Latvijas simtgadei.

 I.Dzalbe

Krāslavas novada Attīstības nodaļas vadītāja