Izpēte dārznieka mājai
(19.10.16)

  Valsts Kultūrkapitāla fonds ir atbalstījis Krāslavas novada pašvaldības projektu par arhitektoniski māksliniecisko izpēti Krāslavas pils kompleksā. Projekta ietvaros ir izstrādāta „Krāslavas pils kompleksa ēkas „Dārznieka māja” arhitektoniski mākslinieciskā izpēte” kā turpinājums jau iesāktajiem darbiem izcilā Latgales arhitektūras pieminekļa pakāpeniskai atjaunošanai.

Izpētes darbus šī gada vasarā veica šajā nozarē atzīti izpētes un projektēšanas biroja „Arhitektoniskās izpētes grupa” speciālisti - arhitekts Ilmārs Dirveiks un projekta vadītāja Liesma Markova – arhitekti ar vairāk nekā 20 gadu darba pieredzi vēsturisku arhitektūras objektu (t. sk. Krāslavas pils) izpētes un atjaunošanas darbos. Izmantojot VKPAI pieminekļu dokumentācijas centrā pieejamos pētījumus un atsevišķu pētnieku jaunākās atziņas, ir sagatavota objekta vēstures izziņa ar komentāriem. Inventarizācijas rezultātā ir izdevies izveidot nosacītu atsevišķu būvperiodu hronoloģiju, lai arī daudzi datējumi ir hipotētiski.

Viens no arhitekta Ilmāra Dirveika secinājumiem: „Neskatoties uz to, ka ir pārāk daudz substances zudumu un pārāk maz informācijas arhīvos, Krāslavas muižas bijusī dārznieka māja arhitektoniski ir pietiekoši savdabīga, lai to vērtētu kā retu Latgales 18., 19. gadsimta muižu arhitektūras paraugu”.

Sakarā ar izpēti nedaudz ir nobīdījies dārznieka mājas konservācijas projekta īstenošanas termiņš, jo bija svarīgi iegūt ziņas par vēsturisko jumta un logu apjomu, lai pieņemtu gala lēmumu par konservācijas darbu gaitu.

Projektam piešķirtais VKKF finansējums - 1100,00 EUR, Krāslavas novada domes līdzfinansējums – 231,00 EUR.

Izpētes izstrādi līdzfinansē Valsts Kultūrkapitāla fonds

Ināra Dzalbe