Jaunas izstādes Krāslavas muzejā
(09.04.19)

 Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs apmeklētājiem piedāvā novērtēt Latvijas kultūru un tās saknes ārzemnieka skatījumā. Izstādē “Cilvēks un daba Latvijā” iespējams apskatīt četru vēsturisko Latvijas novadu melnbaltās fotogrāfijas, kuras uzņēmis itāļu fotogrāfs Luka Berti. 

„Dīvaini - tādās vietās kā Dānijā un Latvijā es jūtos vairāk saprasts”, intervijā žurnālam „Ir” saka Florencē dzimušais itālietis Luka Berti (1978), fotogrāfs, kurš par savām mājām pašlaik uzskata Kopenhāgenu (kopš 2007. gada).
Fotogrāfs Luka Berti ir slavenas itāļu baņķieru dzimtas pēctecis, viņa bērnības mājā Florences centrā pie sienām karājas renesanses laikmeta gleznas, kuras savācis viņa vectēvs, mākslas kolekcionārs, tomēr ar savu radu rakstu izcilību viņš nemaz nelielās, un šobrīd aizrautīgi meklē un atrod klasiskas skaistuma izpausmes skarbajās ziemeļu zemēs, tādās kā Dānija, Latvija, Norvēģija... Gandrīz vai nepamanāms vienīgais viņa dižciltības apliecinājums ir reljefā iespiestais dzimtas ģerbonis katras fotogrāfijas baltajā fonā.
Luka Berti ir beidzis Itālijas Fotogrāfijas institūtu Milānā, kļuva par modes fotogrāfu asistentu stila žurnālos, taču izdevību veidot karjeru komerciālās fotogrāfijas jomās viņš nav izmantojis.
„Es, lai arī itālis, esmu melanholiķis, jūtu radniecību ar ziemeļu cilvēkiem”. Piepelnīdamies Kopenhāgenas nakts klubos, kuru tusiņu atmosfērā atradis modeļus savām bildēm un pirmajai izstādei Dānijā, sapratis, ka arī tā nebūs viņa tēma, Luka Berti sāk sadarbību ar Dānijas muzejiem un vēlāk dodas arī ekspedīcijās uz nomaļiem apvidiem Zviedrijā un Norvēģijā. Tā viņš 2013. gadā nokļuva Latvijā, kur laukos ir pamanījis bagātīgo kultūras mantojumu, „lepnumu un pašpārliecinātību lauku cilvēku acīs”, atradis harmoniju cilvēku mijiedarbībā ar dabu.
Fotogrāfs kā galvenos objektus fotogrāfijās attēlojis senus ciematus ar tradicionālajām koka mājām, vecas baznīcas un zemnieku saimniecības. Autors skaidro, ka “gadsimtiem ilgi tie iemiesojuši valstij raksturīgo fizisko aspektu un sociālo dzīvi, simbolizējot Latvijas cilvēka un dabas harmoniskās attiecības. Tuvas attiecības, kurās abas puses viena otru ietekmē.” 
Viņam vissvarīgākā ir dzīves pieredze - piedzīvot kaut ko un tad fotografēt. „Fotogrāfija nav manu ceļojumu iemesls, tā ir manu ceļojumu rezultāts...”
Projekts izstrādāts sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju.
L. Berti ir iecerējis apmeklēt arī mūsu pilsētu un novadu, iemūžināt fotogrāfijās Krāslavas gleznaino dabu un iepazīt mūsu novada daudznacionālo kultūru un cilvēkus. 
Izstāde skatāma Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā no 1. aprīļa.