Jaunas izstādes Krāslavas muzejā
(20.05.19)

Mākslinieciskā izgriešana no papīra ir tradicionālās mākslas veids, kas apvieno radošus cilvēkus no daudzām pasaules valstīm, tā ir viena no mūsu kopīgās tradīcijas parādībām, kura mūsdienās ir pārtapusi par māksliniecisku izpausmes formu.

Ievērojams intereses uzplaukums par Baltkrievijas nacionālās kultūras mantojumu ir izraisījis vairāku piemirsto lietišķās mākslas un daiļamatniecības prasmju atdzimšanu un sekmīgu attīstību. Mūsu senču mākslinieciskais mantojums ir tradicionālās kultūras sastāvdaļa, un mēs apzināmies, cik svarīgi ir apgūt izzūdošās amatu prasmes un nodot tās nākamajām paaudzēm. Tradicionālai mākslai un amatniecībai vairs nav tikai muzejiska vērtība, tā kļuvusi par modernu parādību, kas ar prasmīgu un rūpīgu pieeju dabiski integrējas mūsdienu dzīvē.
Šo procesu spilgtākais piemērs ir tieši mākslinieciskā izgriešana no papīra. Šai izgriešanas tehnikai Baltkrievijā ir savs īpašs nosaukums - vytinanka. Šobrīd vērojama strauja papīra izgriešanas mākslas atdzimšana, un desmit gadu laikā vytinanka ir kļuvusi par vienu no populārākajiem mūsdienu tautas mākslas veidiem. Tajā pašā laikā ir ievērojami mainījies tās raksturs - no diezgan vienkāršiem, mākslinieciski pieticīgiem darinājumiem līdz ļoti dekoratīviem stājglezniecības rakstura darbiem. 
Izstādē ir apskatāmi 52 mākslinieces darbi, kuri tapuši 15 gadu laikā.
Jeļena Šalimo,
Baltkrievijas Amatnieku savienības locekle
Baltkrievijas Dizaineru savienības locekle

Izstāde skatāma Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā no 
2019. gada 17. maija - 7. jūnijam
Visi laipni gaidīti!