Muzejā līdz 05.maijam skatāma desmit studentu grafikas darbu izstāde "Ex libris"
(09.04.14)

Daugavpils Universitātes Mūzikas un Mākslu fakultātes studijuprogrammas "Datordizains" 3. kursa studentu grafikas darbuizstāde "Ex libris" Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā skatāma līdz 5.maijam.

Ex libris jeb grāmatas īpašumzīme  radies Rietumeiropā XV gs. beigās, tas ir miniatūrgrafikas mākslas darbs, kas norāda grāmatas īpašnieku, ietverot kompozīcijā viņa vārdu vai iniciāļus. To ielīmē grāmatas vāka iekšpusē ar nolūku norādīt, kam grāmata pieder. Agrāk to bieži rotāja ar greznu monogrammu vai dzimtas ģerboni.

Krāslavas muzejā autori sevi jau pieteica ar grafikas darbu izstādi „Meklējot sevi”. Tagad skatītāju vērtējumam tiks piedāvātas grafikas, kas veidotas augstspiedes un dobspiedestehnikās, kas pēc tam apstrādātas datorprogrammās Adobe Photoshop, Adobe Ilustrator vai Corel Draw, atkarīgi no studentu individuālas izvēles. Darbitapuši studiju kursa „Grafika” ietvaros, docētāja - Mairita Folkmane.

Jaunie mākslinieki Ex libris mēģināja attēlot savu attieksmi pret mākslu, dabu, dzīvi, kā arī savas individualitātes svarīgākās īpašības, asociācijas ar apkārtējo pasauli, uz ko noraugās cilvēku iekšējā starojošā iedvesmas plūsma.

Izstādē skatāmi 10 autoru darbi, kas skatītājus uzrunā ar pilnīgi dažādam domām, jūtām un emocijām. Studenti pārliecināti, ka tikai radot kaut ko jaunu, mēs varam kaut uz mirkli pieskarties mūžībai.

Izstādē piedalās: Aina Cabule, Laima Kalvāne, Veronika Klaucāne, Ilva Lejiņa, Jeļena Mjakuško, Aija Pastare, Zaiga Pettere, Olga Rakele, Edvīns Savvins, Marija Švabe.


Jeļena Mjakuško