Muzejā I.Levšas izstāde “Veltījums Krāslavai”
(08.04.13)

No 2013. gada 10.aprīļa līdz 5.jūnijam Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā skatāma Ingūnas Levšas 6.personālizstāde "Veltījums Krāslavai”, kas veltīta pilsētas un ģimnāzijas jubilejai.

Ingūna ir dzimusi Krāslavā un savas mākslinieciskās gaitas uzsākusi Krāslavas mākslas skolā. Šobrīd māksliniece studē Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas Tekstilmākslas apakšnozares 2. kursā. Izstādē apskatāmie darbi pārsvarā ir grafikas un abstrakcijas izteikti piesātinātos toņos. Lielākā daļa izstādē apskatāmo darbu ir tapuši 2012. gadā, kas Ingūnai ir bijis ļoti radošs. Iedvesmu šiem darbiem māksliniece ir smēlusies gan ceļojot, gan piedaloties dažādos starptautiskos projektos, gan ietekmējoties no literārajiem darbiem un austumu garīgajām praksēm.

2012. gadā Ingūna projektā Baltic Training programme ietvaros apmeklēja teorētiskos seminārus un apmācības Narvā, Igaunijā, un vēlāk bija trīs nedēļu praksē Stokholmā, tekstilmākslinieces Susanne Henriques darbnīcā. Projekta ietvaros tika izstrādāts skaņu absorbējoša tekstila dizaina ražošanas biznesa plāns uzņēmumam un prezentēts Tallinā. Savukārt Eiropas mūžizglītības programmas Grundtvig ietvaros māksliniece pētīja un praktiski veidoja tradicionālo turku mākslu Turcijā. Projekta izskaņā Ingūna piedalījās starptautiskā radošās darbnīcas kopizstādē „Elegant Anatolian Art: Turkish Lace Works” Valsts izglītības direkcijas telpās pilsētā Çan, Çanakkale Turcijā. Jūnija izskaņā, jūlija sākumā māksliniece devās uz Starptautisku tekstila simpoziju "Baltic" Nidā, Lietuvā, kura ietvaros piedalījās izstādē „Baltic Bodies and Textiles”  Nidas mākslas rezidencē – Nidos menokolonija. Rudenī Ingūna ar autostopu devās ceļojumā uz Franciju, kura laikā tika vākti Latvijas dabai netipiski kukaiņi un augu herbāriji, kuru motīvi vēlāk tika transformēti melnbaltos tušas zīmējumos, kurus šobrīd var aplūkot Krāslavas muzejā. 2013.gads māksliniecei ir ne mazāk notikumiem bagāts. Gada sākumā Ingūna nodibināja mākslas biedrību, kura izstrādāja un realizēja vērienīgo Latvijas Mākslas akadēmijas 75. karnevālu „Labvakar, dāmas un kungi”.

Māksliniecei ir ļoti liels prieks par muzeja piedāvāto iespēju izstādīt darbus savā dzimtajā pilsētā, vēl jo vairāk tāpēc, ka tik reti sanāk atbraukt uz dzimtajām mājām. 18.maijā – muzeju nakts ievaros, būs iespēja tikties ar mākslinieci un viņas domubiedriem klātienē. Savukārt 20. maijā Ingūna dodas Erasmus praksē uz 55.Starptautisko Venēcijas biennāli, kur koordinēs un administrēs Latvijas paviljonu.